Verbinding in IT projecten is key!

Heb je het weleens meegemaakt dat je als directeur een keuze maakt voor een nieuw systeem. Slechts op basis van die leuke leverancier met de prachtige demo? Maar…. zonder de verbinding te hebben gemaakt met het probleem dat verholpen moet worden?

Onbegrijpelijke taal

De taal die wordt gesproken door IT-leveranciers is echt heel verschillend van de directeur van een culturele instelling. Daardoor verloopt de communicatie vaak stroef tussen deze leveranciers en de organisaties. Je begrijpt elkaar niet goed genoeg. Het resultaat is dat er geen verbinding in IT projecten is, zoals bijvoorbeeld bij selectie-, aanschaf- of implementatieprojecten.
verbinding in IT projecten

Verbinding in IT projecten door wederzijds begrip

Voor de verbinding in IT projecten is het van groot belang dat beide partijen elkaar heel goed begrijpen. Samen werken aan het vereenvoudigen van businessprocessen. Om daarmee vervolgens slimme oplossingen te kunnen bedenken. Dat is de basis voor de verbinding.

Dit klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel culturele organisaties hebben geen afdeling IT. Een verbindende informatiemanager is ook al bijna nooit onderdeel van het medewerkersbestand.

Hoe zorg je voor de verbinding in IT projecten?

Om de verbinding in IT projecten te kunnen maken, zijn er een aantal manieren om dit intern op te pakken:

  • Zorg voor een dwarsdoorsnede van de organisatie in het projectteam. Zo heb je van de meeste afdelingen al een ambassadeur in het team. Dit maakt de verbinding met de rest van de collega’s eenvoudiger.
  • Zoek intern naar een communicatief sterke vertegenwoordiger van de organisatie. Bij voorkeur is de interne projectmanager degene die de belangen behartigt van de organisatie. Dit kan ook een ander teamlid zijn, die een sterke verbinder is.

Communicatie als verbinding in IT projecten

  • Communicatie van persoon tot persoon is meer noodzakelijk dan tekst communicatie. Blijf werken aan communicatie tussen de gebruikers en de IT-leverancier. Bijvoorbeeld door net zo lang door te vragen, totdat je echt begrijpt wat iedereen bedoelt.
  • Maak heel helder wat het doel is en wat je samen wilt bereiken. Dat is dé manier om iedereen in verbinding met elkaar te laten zijn en dezelfde taal te laten spreken.
  • Aanpassingen aan veranderingen gaat boven het plan volgen. Blijkt tijdens het project, dat bepaalde zaken toch niet werkt zoals oorspronkelijk het plan was? Verander en pas aan! Het constant in verbinding blijven en evalueren hoe bepaalde dingen gaan, helpt erg in het project.

Wat kan IT Efficiency hierin voor je betekenen?

Het is onze kracht om verbinding in IT projecten te realiseren. Als professionele verbinders met een hart voor IT èn de culturele sector, nemen wij al het IT-werk uit handen. Daarnaast zijn we het aanspreekpunt voor de wensen en eisen van iedere gebruiker. Wij bekijken wat er nodig is en gaan daarmee (tijdelijk) aan de slag.