Samenwerken in de cultuurbranche

Hoe zorgen we ervoor dat we de komende jaren meer gaan samenwerken binnen de cultuurbranche?

Kristel Baele, Voorzitter Raad voor Cultuur, gaf in maart 2024 haar grote wens aan. Ze wenste dat alle cultuurmakers, beleidsmakers en liefhebbers van cultuur nóg meer dan in de crisisperiode de krachten bundelen en samenwerken. Ze vroeg zich, net als wij al jaren doen, af hoe we samen kunnen kijken waar dingen mooier, efficiënter of duurzamer kunnen? Dat kan, wat ons betreft, overal en in elke culturele organisatie als de blik naar buiten wordt gericht. De blik naar de collega’s in de directe omgeving. Nederland is rijk aan locaties en makers van cultuur en het is echt zonde dat overal zelfstandig gewerkt lijkt te worden.

Stapje voor stapje

We zien steeds meer organisaties naar elkaar toe trekken om te onderzoeken of bepaalde standaard processen kunnen worden verbeterd. Maar waarom alleen bij elkaar kijken en niet elkaar echt opzoeken en samen gaan werken? Mooie voorbeelden zoals bijvoorbeeld in Limburg en in Zeeland zijn er al. Wanneer volgt de rest? Wanneer gaan we het doen in plaats van er over praten?

Veel processen achter de schermen komen overeen en daarnaast worden ook heel vaak dezelfde applicaties gebruikt. Vooral in kleine theaters is de bezetting ‘op kantoor’ erg beperkt. Dan is een centrale achterkant toch een uitkomst! Ook in de aanschaf van applicaties is het verstandig om met elkaar op te trekken als je allemaal hetzelfde proces wilt digitaliseren.

Samen sta je sterk om in overleg met een leverancier jullie processen te verbeteren. Je kunt in overleg bekijken of je samen bepaalde belangrijke missende onderdelen binnen een applicatie kunt laten ontwikkelen. En het klopt; alle culturele organisaties zijn uniek en hebben een eigen identiteit. Laat die aan de voorkant zien en richt alle aandacht daarop. Maar zorg dat de achterkant efficiënt en effectief is ingericht, zodat je daar geen omkijken naar hebt.